Kuseeko ilmais sarjakuvat muiden tekijöiden jaloille?

13.08.2014 - 19:54 / millhill.


 

Kuseeko ilmais sarjakuvat muiden tekijöiden jaloille?

Olen väkertänyt nettiin sarjakuvia ilmaiseksi siitä lähtien kun löysin SmackJeevesin. Nettipalvelin joka tarjoaa ilmaiseksi sarjakuvan tekijöille nettisivuja joihin he voivat lähettää tekeleen maailmalle luettavaksi. ( linkki: http://www.smackjeeves.com/ )

Lukiessani muiden sarjakuvia Smackjeevessä innostuin itsekkin siskopuolen kanssa tekemään oman sarjakuvaprojektin. Faneja kertyi mukava määrä ja kommentit innostivat ainakin minua tekemään vain lisää.

Aloin piirtämään yksin omaa projektiani taas nettiin muille luettavaksi. Intopinkeänä teen mangaka tyylisesti kaiken käsin. Kallista paperia kuluu kuin myös mustetta. Ei se mitään. Minulle on aina ollut tärkeää kertoa muille ihmisille tarinoita sarjakuvien kautta. Ja tuleehan tästä kokemusta!

Kuitenkin viime aikoina olen alkanut kyseenalaistaa MJ sivustoa ja sen vaikutusta sarjakuva kulttuuriimme.

Tapasin toisen sarjakuvapiirtäjän ja kun kysyin hänen töistään ja voiko niitä lukea netissä ilmaiseksi (Taas kysymys joka tulee SJ netti sivustoa käyttävältä) sain vastaukseksi.

”Ei, koska haluan saada palkkaa sarjakuvista.”

Danielle Keller jota aloin seuraamaan juuri SmackJeevessä julkaisi sivu kerrallaan Acid Monday nimisen ilmais sarjakuvan joka koostui noin 170 sivusta poikarakkaus höttöä. Viimeksi kun tarkistin fanimäärä oli 4500 kpl. Keller, toisella nimellä kulkeva Lucid, ennen sarjakuvansa lopetusta laittoi Indiegogoon rahakerruun pystyyn saadakseen sajakuvanstansa fyysiseen kopion. Projekti meni läpi kuten myös sitä seuraava uudelleenpainos mihin itsekkin osallistuin, sai kaksinkertaisen tavoitesummansa kasaan.

Danielle Keller tällä hetkellä julkaisee kahta sarjakuvaa. Avalae joka on käsin tehty ja Impacht theory digitaallisesti piirretty sarjakuva projekti. Kellerin omistaessa vakituisen työn ja nyt kaksi aikaa vievää projektia on tullut Kellerin ja parin muun nettisarjakuvia pitävän sarjakuvataiteilijan harkintaan Patreonin liittymistä. Kickstarterin, Indiegogo ja Mesenaattiin verrattuna Patreon kerää taiteilijoille rahaa tai palkkaa joka kuukausi projekteihin faneilta jotka haluavat tukea ja saada tasaiseen tahtiin heidän fanittamistaan kohteista päivityksiä. (Linkki : http://www.patreon.com/ )

Työpöydälläni lepää 11 sivuinen sarjakuva intro SmackJeevsiin. Sitä tehdessä ei voi olla kyseenalaistamatta pystyisinkö tekemään tätä toisena työnä. Meneehän siinä aikaa kun päivästä toiseen istun työpöytäni äärellä.

Pelkään laittamalla sarjakuvan kk maksun taakse jää se löytämättä lukija kuntansa kokonaan. Siksi teen tätäkin sarjakuva projektia ilmaiseksi.

Ehkä joskus kun saan raivattua jalkatilaa hamassa tulevaisuudessa teen Patreoniin sarjakuvan… Siihen asti mitä TE olette mieltä Patreonista ja SmackJeevestä?

Halvat  5$ komissiot syövät muilta taiteilijoilta leivän. Miten ilmais sarjakuvan laita?

Ok ensi kerralla päivitän ihan sarjakuvalla! Olen koko viikon työstänyt sarjakuvia niin ei ollut aikaa piirtää muuta…

BTW pahoitteluni huno Suomi :B tärkeintä että joku pointti meni läpi.

 

 

Linkit kyseisiin nettisivustoihin:

 

http://www.smackjeeves.com/

http://www.patreon.com/

https://www.indiegogo.com/

https://www.kickstarter.com/

Kategoria: Yleinen.



8 vastausta - “Kuseeko ilmais sarjakuvat muiden tekijöiden jaloille?”

  1. Ivan Jii Kirjoittaa:

    Mutta: Se että laitat oman sarjiksen ilmaiseksi jakoon, tarkoittaa vain, että SUN sarjis on ilmainen ts. jos kuka haluaa lukea toisen piirtäjän sarjista, joka pyytää (isomman) hinnan (tai hinnan ylipäänsä) niin maksaa sen hänelle. Taide ei ole keskenään vertailtavissa? Kukaan ei kai lue sarjista VAIN SIKSI että se on halpaa / ilmaista?

  2. millhill Kirjoittaa:

    Minusta se on hassua että kun löytää tällaisen ilmaisen vaihtoehdon tiedän senkautta monta tekijää esim Yhdysvalloista ja maksan sitten sen kiinteän loppu version sarjiksesta tai kk summann. Aalto Yliopiston kurssin jälkeen aloin etsiä niitä suomalaisia tekijöitä. (Komoon Jaarla ei voi olla ainoa väkertäjä.)

    Akateemisesta tutustuin JP Ahosen tuotoksiin. Liittyessäsi sarjis bloggareihin tuli lisää löytöjä MUTTA.
    Kaikki bloggaajat eivät päivitä saatikka kerro että heillä on sarjiksia ihan myynnissä. Olen kuullut että Suomen (?) suurin sarjakuva mekka on sarjakuvafestarit. Eli kerran vuodessa Suomen sarjakuvantekijät ryömivät koloistaan myymään tuloksiaan?
    Uudella tuttavuudella löytyy hyllyllinen pieni murto osa sarjis festarin tuotoksia ja se yllätti. ”Kappas meillä löytyy tekijää ja säätäjää.”

    Haen takaa tällä että ne jotka hakevat palkkansa tällä jäävät normi tallaajilta sivuun. SJ taas toimii näkyvänä paikkana meille ilmaistekijöille josta voimme saada painetuksi sen fyysisen version sitten kun Kickstartteri pyyntö on laitettu pystyyn. Koska fanikunta näkyy ja mistä näkee kysynnän.
    Minusta olisi kiva jos jossain olisi jonkin sortin ”tietokanta” tekijöistä, heidän portfoliot ja vaikka kansikuvat heidän sarjiksistaan niin osaisi etsiä heidän töitään festareilta tai heittämällä emailia ”Moi näin sun sarjis profiilin netistä, oisko fyysistä vielä myynnissä?”

    Pahoitteluni jos tämä meni sekavaksi.

  3. Marja Kirjoittaa:

    Itse luen paljon netissä sarjakuvia, JA ostan sitten fyysisen painoksen samasta sarjiksesta jos sellainen tulee! :’)

    Jos pidän jostain (sarjakuvasta), niin kyllä haluan ensinnäkin tukea tekijää ostamalla kopion, ja toiseksi, on niin kiva omistaa jotain mistä tykkää ja mitä voi koko lopun ikää omistaa. Yhyy, kyllä, olen materialisti, Nuuskamuikkunen ei pitäisi minusta :’D

    + sul on hieno blogi! : )

  4. millhill Kirjoittaa:

    Eli ihan niinkuin minä! Tykkään näin ”koeajaa” sarjakuvia. Tietääpähä mitän ostaa 😀

    No uskon että Nuuskamuikkunen polttais mun sarjis varaston ja vaihtais PayPaliin salasanan. Köh sarjassamme hamstraan omakustanteisia sarjakuvia hullun lailla :’D Koska why the fuck not? Varsinkin sellaiset teokset jotka inspiroi omia tuotoksia!

    Mutta! Ne tekijät jotka ei julkaise nettiin vaan panttaa niitä kirjoja kotonaan… Pikku tekijät pulittaa omasta pussista noin 300€ kirjoihinsa riippuu nyt painoksesta, ja mitä jos festareilla ei mee kaupaksi? Tietenkin kukin ottaa riskinsä mutta Kickstarter ja SmackJeeves lukijakunta takaa sen että sen mitä tilaat he myös ostavat.
    Siksi minusta olisi kivaa että ihan omakustanteiselle suomalaisilla olisi jotkut nettisivustot mistä löytyisi kaikki saatavilla olevat omakustanteet.

    Nyy kiitos! Kävin vilkaisemassa sinun omaasi myös <3 Hieno ooon '3'<3

  5. trikkis Kirjoittaa:

    Minulla on jotenkin sellainen mielukuva että sarjisfestareilla, kuten Helsingin tai Tampere Kupliin, myytävillä omakustannesarjiksilla on lähtökohtaisesti eri lukijakunta kuin esimerkiksi smäkjiivsissä julkaistavilla sarjakuvilla. Smäkin sarjakuvat on enempi viihteellisiä ja tarinapainotteisia, kaupallisemman tyylisiä, mikä on tavallaan huvittavaakin kun niitä siellä julkaistaan ilmaiseksi, kun taas festareilla taiteellisemmista ja erikoisemmista sitten taas pyydetään rahaa.

    Festareiden tarjonta on siis omien kokemusteni mukaan perinteikästä. Perinteisiä kokeellisia artsusarjiksia ja perinteisiä sunnuntaistrippisarjiksia. Ja näiden tekijät ja ostajat ovat tietyissä piireissä ja tietyillä sivustoilla (enemmän suomalaisia?). Smäkin tarjonta on kokeellista sinänsä että sitä kautta kukin voi luoda ja harrastaa ilman rahallista panosta, joten luomukset voivat olla mitä tahansa, mutta siellä painotutaan juuri pidempiin tarinoihin. Näihin sarjakuviin päädytään enemmän kansainvälisiltä sivuilta (tumblr, deviantart) ja niiden lukijat ja käyttäjät muodostavat erillisen piirinsä.

    Näiden erillisten piirien takia informaatio ei välttämättä liiku niin hyvin. Smäkkiharrastaja ei saa tietoa festareilla myytävistä sarjakuvista niin helposti, ja toisin päin festareilla myyvät ja käyvät eivät ehkä tiedä internetissä tarjolla olevista sarjakuvista.

    Tässä minun henkilökohtainen, pitkä ja ehkä sekavakin analyysini 😀 Mut saa nähdä, mitä uusien sukupolvien myötä tapahtuu, joko sarjisfestarit muuttuu kun sinne saadaan uutta verta, tai jos ei saada niin sekin saattaa kuihtua kokoon. Musta tuntuu että ne edelleen painottuu tosi paljon vaan painettuihin sarjiksiin, ja et nettisarjikset on vaan jotain mystisyyksiä jossain www:ssä.

  6. millhill Kirjoittaa:

    Otin tämän aiheen puheeksi toisen yhtä innokkaan sarjakuva lukijan kanssa hän hän totesi samaa että festareilla liikkuva matsku on enemmän ”taiteellisesta” päästä kun taas SJ on enemmän ruuduissa pysyvää matskua. Olen tänä vuonna menossa ensi kertaa Sarjakuva Festareille katsomaan millaista tavaraa siellä on myynnissä. Mutta mitä olen muiden sarjis hyllyjä katsellut on se kyllä kohottanut meikäläisen kulmakarvoja. Enemmän olen yllättynyt mitä kaikke ihmiset on keksinyt piirtää lehtiöiden väliin.

    Rahoituksesta puheen ollen. Tuntuu että SM väki saa kerättyä nopeammin rahat ennakkotilausten kautta kun taas sarjakuvafestari ihmiset maksavat omasta taskustaan ja toivovat lukija kuntansa ostavan tavaransa. Korjatkaa jos olen väärässä. Olen hieman arka kysymään uusilta sarjis tutuilta suoraan miten he rahoittavan töitään festareille. Mutta tältä se sivullisen silmissä näyttää.

    Kiitos Tumblerin olen löytänyt uusia sarjis tekijöitä yhdysvalloista! Kiitos lehtileikkeiden ja tekijöille, he ovat laittaneet osan tuotoksistaan nettiin niin olen päässyt hieman näkemään sarjiksen sisältöä ennen kuin olen tilannut. Sori random.

    Mutta juu tätä juttua tehdessä en voi kieltää ettenkö olisi vilkaissut sinun sivujesi työnkuvaa. Teet välillä donate päivitys kertoja? x määrän rahoitusta teetättää x määrän sivuja? Minusta se on ihailtavaa että olet saanut muilla keinoilla tuotua hieman rahoitusta projektiisi Smäkissä. Mietityttää oletko jatkossa myös hankkimassa isomman rahoituksen kautta sarjakuvasi kansiin?

  7. kokkoroo Kirjoittaa:

    ”Minusta olisi kiva jos jossain olisi jonkin sortin ”tietokanta” tekijöistä, heidän portfoliot ja vaikka kansikuvat heidän sarjiksistaan niin osaisi etsiä heidän töitään festareilta tai heittämällä emailia ”Moi näin sun sarjis profiilin netistä, oisko fyysistä vielä myynnissä?””

    Onhan meillä netsarli, johon tekijät voivat itse käydä lisäämässä sarjakuvansa 🙂 netsarli.net

    Mielenkiintoinen aihe.

  8. millhill Kirjoittaa:

    Hoo kiitos linkistä! Pitääpä yrittää kans laittaa omani kunhan saan aikaseksi nettiin laittaa -u- <3

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus